Osoby współpracujące

Hanna Boguta-Marchel

Mediator, psycholog Anglista. Koordynuje programy Fundacji MEDIARE dla osób ze środowisk anglojęzycznych. Prowadzi mediacje w konfliktach rodzinnych i społecznych w języku angielskim i/lub z tłumaczeniem. Absolwentka Instytutu Anglistyki UW oraz Wydziału Psychologii UW. Działa w nurcie psychologii humanistycznej, w pracy z klientem ceni świadome wybory oparte na wartościach, wolność i autonomię w podejmowaniu decyzji, myślenie o problemach skoncentrowane na rozwiązaniach na przyszłość. Ukończyła praktyczne szkolenie kwalifikacyjne z mediacji środowiskowych, prowadzone przez Fundację MEDIARE oraz szkolenie z mediacji międzykulturowych przeprowadzone przez International Mediation Alliance (IMA). Doświadczenie mediacyjne zdobywa w Ośrodku Mediacji i Dialogu, pracuje w zespole mediatorów pod superwizją Alicji Kraty. Nauczyciel akademicki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz w Instytucie Anglistyki UW – prowadzi zajęcia doszkalające dla przyszłych nauczycieli języka angielskiego z zakresu psychologii rozwojowej i społecznej. W 2009 roku obroniła pracę doktorską dotyczącą problematyki zła w powieściach współczesnego pisarza amerykańskiego Cormaca MCarthy’ego. Doraźnie zajmuje się też tłumaczeniem filmów fabularnych i dokumentalnych oraz artykułów o tematyce psychologicznej.

Marek Tulipan

Mediator, konsultant, wykładowca. Prowadzi mediacje w sporach pracowniczych, rodzinnych, społecznych i gospodarczych. Specjalizuje się w prowadzeniu szkoleń z zakresu prawnych aspektów mediacji. Zaangażowany w promowanie pokojowych metod rozwiązywania sporów, alternatywnych do drogi sądowej. Członek Stowarzyszenia Mediatorów Rodzinnych. Ukończył tam praktyczne szkolenie z mediacji rodzinnej prowadzone pod kierunkiem Alicji Kraty. Doświadczenie mediacyjne zdobywał w Ośrodku Mediacji i Dialogu Kancelarii Prawnej Patrimonium. Prawnik i filozof z wykształcenia. Koncentruje się na działaniach związanych ze wspieraniem i szerzeniem idei wolności oraz poszanowania praw człowieka. Absolwent kursu „Prawa i wolności człowieka”, współpracował z Helsińską Fundacją Praw Człowieka oraz Fundacją im. Stefana Batorego. Od 1997 roku jest członkiem Stowarzyszenia Amnesty International w Polsce (w latach 1999 - 2000 był członkiem Zarządu i koordynatorem zespołu ds. międzynarodowych).