Projekty

W Fundacji Mediare proponujemy również mediacje w języku angielskim.

Prowadzą je wyszkoleni i doświadczeni mediatorzy, mający jednocześnie na co dzień kontakt z językiem angielskim.

Mediacje po angielsku mogą również dotyczyć sporów pomiędzy osobami pochodzącymi z odmiennych kręgów kulturowych. Nasi mediatorzy przeszli specjalistyczne szkolenia w zakresie mediacji transgranicznych prowadzone przez International Mediation Alliance, dzięki którym potrafią uwzględniać, respektować i trafnie moderować różnice kulturowe między stronami w mediacji tak, aby nie stały one na przeszkodzie w drodze do porozumienia.

Czy miłość jest sztuką? Jeżeli tak, to wymaga wiedzy i wysiłku. A może miłość jest przyjemnym uczuciem, którego zaznanie jest sprawą przypadku,
czymś, co się zdarza, jeśli człowiek ma szczęście?

Erich Fromm

Według Ericha Fromma zdolność kochania może być nabyta poprzez ćwiczenie. Jest to możliwe jedynie poprzez zdyscyplinowanie oraz rozwój własnej osobowości. Zwraca on uwagę na to, że „miłość jest możliwa jedynie wtedy, gdy dwoje ludzi komunikuje się ze sobą z samej głębi swej istoty, to znaczy jeżeli każde z nich przeżywa siebie do samej głębi swej istoty”. Miłość rozumiana i przeżywana w ten sposób – jako związek dwóch osób, które pracują nad sobą, poznają siebie coraz bardziej, są świadome siebie - jest żywa, twórcza, stymuluje do wspólnej pracy i niesie rozwój. Miłość jest wtedy nieustannym ruchem, wyzwaniem, procesem zmian i wzrastania.

Zgodnie z koncepcją Ericha Fromma – jeśli jest zainteresowanie Miłością, jest Miłość. Odkrywajmy więc razem jej siłę, wykorzystajmy jej twórczą moc w celu dalszego rozwoju, przeżywania życia świadomie i dojrzale.

Szkoła Miłości to warsztaty, coaching i inne formy służące własnemu rozwojowi, budowaniu świadomości siebie, pracy nad sobą, doskonaleniu uważności. empatii i  komunikowania się bez przemocy. Podczas zajęć doskonalimy umiejętności budowania dialogu, współpracy, tworzenia dobrych relacji. Uruchamiamy i doskonalimy język serca (wg koncepcji Marshalla B. Rosenberga „Nonviolent Communication”). Poznajemy sposoby, jak pokonywać ograniczenia i stereotypy, jak zmieniać przekonania, jak radzić sobie w sytuacjach konfliktowych, jak utrzymać, pielęgnować i rozwijać rozpoczęte z nadziejami i ważne w naszym życiu związki.

W ramach Szkoły Miłości można wziąć udział zarówno w warsztatach grupowych, jak też skorzystać z indywidualnych sesji wspierania rozwoju (konsultacje, coaching, pomoc psychologiczna).

Kto korzysta z oferty Szkoły Mlłości?

• osoby, które chcą budować dobre relacje, trwałe i satysfakcjonujące związki
  • pary z różnym stażem, które pragną świadomie pracować nad swoim związkiem
  • par planujące zawrzeć związek małżeński i/lub planują wspólne życie
  • osoby, które doświadczyły zdrady, odrzucenia, osamotnienia w zwiążku
  • osoby po rozwodach, rozstaniach, utracie partnera
  • samotne matki i ojcowie
  • rodzice, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności wychowawcze
  • młodzież, nastolatki w trudnych sytuacjach (rozstania rodziców, braku motywacji do nauki, problemach w pierwszych związkach miłości itp.)

Zapraszam serdecznie,
Alicja Krata – pomysłodawczyni i założycielka Szkoły Miłości

Serce
E
mpatia
Neutralność
Samoświadomość

Szukajmy razem SENSu.

Let's talk. Rozmawiajmy!

Przyłącz się!

SENSytywni.pl to nowy projekt Fundacji MEDIARE, którego rozwój planujemy w latach 2014 – 2016.

Jak chcemy działać?
Formuła społeczności SENSytywni.pl jest otwarta. Ważni w tym projekcie są ludzie i wzajemne relacje. Zapraszamy serdecznie do udziału w spotkaniach i współtworzenia projektu:

• młodzież i studentów, przedstawicieli różnych zawodów
  • pary i singli, bez względu na wiek, także rodziców wraz z ich dorosłymi lub nastoletnimi dziećmi
  • osoby dojrzałe, na emeryturze, dla których aktywność w relacjach z innymi ludźmi wciąż jest ważna
  • ludzi odczuwających satysfakcję z tego, co robią, jak i tych, którzy poszukują aktywności, która dawałaby im satysfakcję
  • osoby wychowane w różnych wzorcach, kulturach, światopoglądach, lubiące czerpać z różnic, wyrażać siebie szanując odmienności

Jak to się zaczęło?

09. 02. 2013 roku
Odbyło się inauguracyjne spotkanie pod hasłem Klub Gorących Serc ‘The Love – Club” w karnawałowej atmosferze w Pubie „BOLEK” na warszawskich Polach Mokotowskich. Zgromadziło ono sympatyczne grono ludzi, dla których interakcje w relacjach, spotkania, rozmowy, wspólne spędzanie czasu, humor, zabawa są ważnym elementem życia.
Bardzo wszystkim raz jeszcze dziękujemy za przybycie i podzielenie się oczekiwaniami i potrzebami - to dla nas wsparcie i motywacja, aby szukać możliwości realizacji tego projektu. Priorytetem, jaki wskazali Uczestnicy spotkania, okazała się ROZMOWA. Wymiana myśli, doświadczeń, kontakt, dialog - tak widzą najważniejsze priorytety spotkań, w których chcieliby uczestniczyć. Powstało więc hasło zapraszające do udziału w spotkaniach: "Let's talk. Porozmawiajmy!".

20. 02. 2013 r.
Klub SENSytywni.pl rozpoczął swoją działalność!!!!
Pomysłodawcą nazwy był Piotr Hernik – adwokat, stażysta mediator w Fundacji MEDIARE: Dialog - Mediacja - Prawo

01. 03. 2013 r.
Klub SENSytywni.pl i Przewodnicy Uważności zaprosili na klubowe spotkanie w Bibeloty Cafe, ul. Willowa 9 w Warszawie.
Wieczór z Uważnością miał niepowtarzalny klimat. Ucztowaliśmy delektując się szczyptą relaksu, półmiskiem uważnych wierszy, miseczką ziaren wrażliwości,  mixem uczuć i talerzem refleksji.  A przede wszystkim każdy miał możliwość doświadczenia uważnego  spotkania z samym sobą. Gościem wieczoru był Michael Sanderson – trener uważności. Spotkanie prowadzili Alicja Krata i Michael Sanderson.

12. 03. 2013 roku
Po wspólnym obejrzeniu filmu „Triszna. Pragnienie miłości” w Kinie Iluzjon,  ul. Narbutta 50a w Warszawie odbyła się dyskusja z udziałem zaproszonych Gości, którą prowadziła Alicja Krata.
Partnerami merytorycznymi wydarzenia byli: Miesięcznik psychologiczny „Charaktery”
i Fundacja MEDIARE: Dialog - Mediacja - Prawo
Organizatorami spotkania byli: dystrybutor Against Gravity i Filmoteka Narodowa

14. 03. 2013 roku
Let's talk about love! Porozmawiajmy o miłości! Pod takim hasłem odbyło się spotkanie osób, które obejrzały film "Triszna. Pragnienie miłości". Gościliśmy w sympatycznym miejscu w Centrum Warszawy: WIATRAKI DWA, ul. Kubusia Puchatka 8

06. 04. 2013 roku
Klub SENSytywni.pl i Przewodnicy Uważności zaprosili na drugi Wieczór z Uważnością. Spotkanie odbyło się w Bibeloty Cafe w Warszawie przy ul. Willowej 9.  Prowadzili je: Alicja Krata i Michael Sanderson.

08 – 09. 06 2013 roku
Odbyły się wiosenne weekendowe warsztaty: Love-coaching: Kochaj i daj się kochać!!!!
w Bibeloty Cafe, ul. Willowa 9.  Zajęcia prowadziła Alicja Krata w ramach autorskiego projektu Szkoła Miłości

Co dalej w społeczności SENSytywni.pl?
Chcemy doskonalić dialog – w rodzinach, między pokoleniami, między grupami społecznymi, w społecznościach lokalnych itd.  Formuła spotkań będzie umożliwiać dzielenie się refleksjami i doświadczeniami, wzajemne twórcze inspiracje, kształtowanie postaw poszanowania różnic i poszukiwania tego, co łączy. Zamierzamy sięgać również do doświadczeń z innych kręgów kulturowych i rejonów świata. Planujemy organizowanie imprez klubowych różnego rodzaju – od spotkań tematycznych, dyskusyjnych, warsztatów, po rozrywkowe, rekreacyjne i turystyczne – z szeroko rozumianą integracją.

Chcemy też otwarcie i dużo mówić o Miłości – o jej urzeczywistnianiu w naszych bliskich związkach, w relacjach w rodzinach, w grupach społecznych, w szkołach, w życiu prywatnym i zawodowym, w polityce. Miłość – jako wartość, cel, postawa, a także jako najważniejsza ludzka potrzeba, naszym zdaniem wciąż nie jest wystarczająco nagłaśniana i propagowana. Chcemy poprzez swoją działalność m. in. umożliwiać dialog ponad podziałami, wzajemne zrozumienie mimo różnic, współpracę różnych środowisk. W ten sposób społeczność SENSytwyni.pl może stać się grupą lobbingową promowania w Polsce Miłości jako wartości.

Więcej artykułów…

• Panda TV